Direct naar de content
Logo van de gemeente Lansingerland

Persuitnodiging: Gemeente Lansingerland biedt menstruatieproducten aan op diverse locaties

Bij 1 op de 8 meisjes en vrouwen in Nederland die in armoede leven is thuis geen geld voor menstruatieproducten. Zij hebben te maken met menstruatiearmoede. Dit kan grote gevolgen hebben: meisjes en vrouwen gaan bijvoorbeeld niet naar school, missen een proefwerk of blijven thuis van werk. Dit allemaal door gebrek aan menstruatieproducten en de schaamte en ongemak die het met zich mee brengt. De gemeente vindt het belangrijk dat iedereen toegang heeft tot menstruatieproducten en heeft daarom geld beschikbaar gesteld voor nieuwe Menstruatie Uitgifte Punten (MUP). Dit zijn laagdrempelige locaties in de gemeente waar meisjes en vrouwen gratis menstruatieproducten kunnen halen.

Menstruatiearmoede heeft een groot effect op het dagelijks leven. Van het missen van lessen op school of niet kunnen sporten tot het gebruiken van onveilige alternatieven zoals wc-papier of oude kleding in je ondergoed. Mensen die in armoede leven zijn genoodzaakt om keuzes te maken, zelfs op het gebied van persoonlijke hygiëne.

Nieuwe MUP in Lansingerland

Lansingerland heeft sinds kort een nieuw uitgiftepunt bij de Voedselbank Lansingerland (Kerkstraat 1 in Bergschenhoek) om mensen met geldzorgen te helpen. Deze Menstruatie Uitgiftepunten zijn gratis toegankelijk voor iedereen die hier behoefte aan heeft. Eind 2022 heeft de gemeenteraad van Lansingerland hier via een motie aandacht voor gevraagd.

Wethouder Leon Hoek: “Voor meisjes en vrouwen die het financieel moeilijk hebben, zijn menstruatieproducten gewoonweg te duur. Hygiëne is geen luxe, maar een basisbehoefte die voor iedereen toegankelijk moet zijn. Daarom ben ik blij met de steun van het Armoedefonds en de inzet van de vrijwilligers achter de MUP’s.”

Gemeente Lansingerland telt inmiddels 5 MUP’s en er zijn plannen voor nog meer uitgiftepunten. De punten worden bevoorraad door het Armoedefonds. Inmiddels helpt het Armoedefonds zo’n 200.000 mensen door heel Nederland via 2000 MUP’s op scholen, in buurthuizen, bibliotheken en bij armoedehulporganisaties.

De producten zijn op de volgende locaties in Lansingerland verkrijgbaar:

  • Kerk DGK Lansingerland, Rembrandtlaan 42 in Bleiswijk
  • Ontmoet, Wilhelminastraat 1a in Bergschenhoek
  • De Leeuwerik, Leeuwerikstraat2 in Bleiswijk
  • Stichting Voedselbank Lansingerland, kerkstraat 1 in Bergschenhoek
  • COA Bergschenhoek, Park de Polderpad 5 in Bergschenhoek

Op de website van het Armoedefonds staat een overzicht met alle locaties in Nederland.

Voor vragen of meer informatie over dit persbericht, neem dan contact op met woordvoerder Rob van Elewout via rob.van.elewout@lansingerland.nl of +31 6 1588 7737.